T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

Temel hedeflerimizden birisi derslerimizde başarılı olmaktır. Başarılı olabilmenin en önemli sırrı ise verimli çalışma tekniklerini kullanmaktır.

“ Bilinçsizce çok çalışmak değil bilinçli bir şekilde verimli çalışmak ” bizi başarıya götürür!

Bireysel farklılıklarımızdan dolayı öğrenme her birimizde değişik şekillerde gerçekleşir. Örneğin; kimimiz işitsel yollarla daha iyi öğrenebiliyorken kimimiz görsel yollarla daha iyi öğrenebiliyor olabiliriz. Önemli olan kendimize uygun olan yöntemleri bularak daha verimli bir çalışma sağlayabilmektir.

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ NELERDİR?

1) Amaç belirlemek

Her iş bir amaca yönelik olmalıdır. Ders çalışırken de ilk olarak amaçlar belirlenmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Kısa ve uzun vadeli amaçlar belirlenerek çalışmaya başlanmalıdır.

2)Planlı Çalışmak

Neyi, ne zaman, nasıl, nerede çalışacağımızı önden belirleyerek çalışmaktır.

 3) Zamanı Verimli Kullanmak

Hangi derse ya da konuya ne kadar süre ayıracağınızı ilgilerinize, yeteneklerinize, baskın zeka türlerinize, size uygun öğrenme stillerine göre belirlemelisiniz.

4) Verimi Azaltıcı Etkenleri Ortadan Kaldırmak

Verimli çalışabilmek için belli şartların sağlanması gerekir. Uykusuzluk, ağrı, yorgunluk, kaygı, dikkati dağıtacak sesler ya da görseller (müzik, tv, poster), açlık veya aşırı tokluk, yoğun olumsuz duygular, normalin üstündeki fiziksel şartlar (çok sıcak, soğuk, karanlık) gibi durumların giderilerek ders çalışmaya başlanılması gerekir.

 5) Kesintisiz  Uzun  Süre Değil Kısa Süreli ve Çok Tekrarlı Çalışmak

 Hiç ara vermeden uzun süre çalışmak verimi düşüren en büyük etkenlerdendir. Doğru olan kısa süreli ve sık sık çalışmak olacaktır. Örneğin; 45 dakikalık çalışmanın ardından 15 dakika mola vermek iyi olacaktır. Bu kısa dinlenme süreleri dağılan dikkatinizi toparlamaya ve daha verimli çalışmanıza yardımcı olacaktır

 6) Çalışma Ortamını Düzenlemek

Çalışma ortamı; toplu, düzenli, az detay bulunan, ortalama ısı ve ışık kaynağına sahip olan, gürültüden uzak, dikkat dağıtacak görseller veya eşyalar bulunmayan bir ortam olmalıdır. Uzanarak çalışmak rahat gibi görünse de dikkati toplamayı zorlaştırdığı için tavsiye edilmez.

7) Bol Alıştırma Yapmak ve Soru Çözmek

Çalıştıktan sonra konuyu en iyi pekiştirme yöntemi alıştırma yapmak ve soru çözmektir. Daha fazla soru stili görmek ve konulardaki eksikleri fark etmek de diğer faydalarıdır. Tekrar yapıldıktan sonra hatalı sorulara tekrar dönülmeli hala yanlış cevap veriliyorsa konuyu bilen bir arkadaştan ya da öğretmenden destek alınmalıdır

 8) Derse Hazırlıklı Girmek

Derse girmeden bir gün önce işlenecek konuyu gözden geçirmek, konu hakkında bilgi edinmek dersi anlamayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca konu hakkında bilgi sahibi olmak derse daha çok katılmaya yardımcı olacağı için bilgiler daha kalıcı hale gelecektir.

 9)Not Tutmak

Ders dinlerken ya da çalışırken önemli bilgileri not almak bilginin kalıcılığını arttıracaktır. Renkli kalem kullanmak, şekillerden grafiklerden ve görsellerden yararlanmak notun daha düzenli olmasına ve zihinde daha iyi depolanmasına fayda sağlar

 10) Aralıklı Tekrarlar Yapmak

Öğrenmenin üzerinden vakit geçtikçe kalıcılığı azalabilir. Bilgileri unutmamak için aralıklı olarak tekrarlar yapmak gereklidir. Ayrıca yapılan bu tekrarlar sınavlara her an hazır hissetmeyi sağlayacaktır.

 11) Teknolojiden Uzak Olmak

Televizyon, bilgisayar, özellikle de telefonun bulunduğu bir ortamda olmak çalışmanın verimini azaltacaktır. Ders çalışırken ara ara telefona bakmak, mesaj yazmak, sosyal medyada gezinmek sık yaptığımız hatalardan biridir. Ders çalışma süresi içerisinde teknolojiyle hiçbir bağlantı kurulmamalı, yapılması gereken bir iş var ise de mola vaktinde gerçekleştirilmelidir.

Kaynak: https://tekirdag.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2022_02/16163422_3._oturum_Verimli_ders_calYYma_teknikleri_sunum.pdf

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.11.2023 - Güncelleme: 29.11.2023 14:44 - Görüntülenme: 60
  Beğen | 0  kişi beğendi