T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi

BAŞARISIZLIK NEDENLERİ

Hemen hemen her insan, yaşamı boyunca başarılı olmayı arzulamaktadır. Fakat başarıya ulaşabilmek için yürünen bazı yollar zor gelebilmektedir. Genel olarak bakıldığında başarısızlık nedenlerinin temel olanları; bir hedef belirlememe, özgüven eksikliği, planlı olmama ve yeteri kadar çabalamama olarak gösterilebilmektedir. Öte yandan moral bozuklukları, motivasyon eksiklikleri, pes etme gibi durumlar da başarısızlığa neden olan durumlar arasında gösterilebilmektedir.

Başarısızlık Belirtileri

Başarısızlık, günümüzde neredeyse her insanın en önemli korkularından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak bakıldığında başarısızlık belirtileri ya da başarısızlık korkusu belirtileri; inisiyatif almaktan kaçınma, kendi kendini sabote etme, zor gelen projelere dahil olmaktan kaçınma, asla risk almama, aşırı mükemmeliyetçi olma ve erteleme gibi hastalığa sahip olma gibi durumlar, başarısızlık belirtileri olarak ifade edilmektedir.

İşte Başarısızlığın 5 Nedeni!

Başarısızlık, gerçekleştirilen bir işin neticesinde beklenen sonucun alınamaması, hedefe, amaca ulaşılamaması şeklinde tanımlanmaktadır. Örneğin; birey çok çalıştığı bir sınavın sonucunda istediği ya da hedeflediği notu alamadığında o sınavda başarısız olmaktadır.

Başarısızlık nedenleri pek çok farklı duruma dayanırken, gereksiz bir özgüven eksikliği, gerçekleştirilen işlerde bir hedef koyulmaması, hedefe giden yol için bir plan ve program yapılmaması, yeteri kadar çabalamıyor olması, moral ve motivasyonun yeterli olmaması ve kısa sürede pes etmesi gibi durumlar bu nedenlerden yalnızca bazılarıdır.

·         Gereksiz Bir Özgüven Eksikliği

Özgüven eksikliği, hayatın her alanında insanları büyük ölçüde etkilerken, özellikle de başarısızlık psikolojisindeki payı büyüktür. Günümüzde pek çok insan gereksiz özgüven eksikliği nedeniyle başarılı olmalarına rağmen hak etmedikleri yerlerde olabilmektedir. Özgüven eksikliği nedeniyle istikrarlı davranamayan, fikirlerini sunamayan ve hatta ilk adımı atma cesaretini gösteremeyen insanlar, her zaman başarısız olmaktadır.

·         Moral ve Motivasyonun Yeterli Olmaması

Başarısızlığın nedenlerinden biri de motivasyonun yeterli olmamasıdır. İnsanlar özellikle zorlu işleri başarabilme konusunda hep bir morale ve motivasyona ihtiyaç duymaktadır. Yeteri kadar motive edilmediğinde ise işinde yetersiz kalmakta ve başarısızlıkla karşı karşıya olmaktadır.

·         Hedef ve Plan Oluşturulmaması

Belli bir hedef koyulması ve o hedef doğrultusunda planlı – programlı bir şekilde çalışılması oldukça önemlidir. Bireyin başarmak istediği iş ve konu üzerine bir plan oluşturması ve bu plan doğrultusunda günün belirli saat aralıklarını bu iş için ayırması gereklidir.

·         Kısa Sürede Pes Etmek

Başarısızlık psikolojisinde en büyük etkenlerden biri de pes etme eğilimidir. İnsanlar için hayatta hiçbir yol düz ve kolay olmazken, yaşamın belli bir döneminde hep engebelerle karşılaşılmaktadır. Önemli olan bu engebeleri de istikrarlı ve azimli bir şekilde aşmak ve hedefe ulaşmaktır.

·         Yeteri Kadar Çaba Göstermemek

Başarısızlığın asıl nedenlerinden biri de yeteri kadar çaba göstermemektir. İnsanın oturduğu yerden bir şeylerin yolunda gitmesini beklemesi kadar saçma bir durum yoktur. İnsanlar ancak amaçları ve hedefleri doğrultusunda çalışarak ve hatta bir şeylerden fedakarlık ederek başarı sağlayabilmektedir.

Hayatı boyunca başarısızlıklar ile karşı karşıya kalan ve bu durumun psikolojisine kapılan her bireyin alanında uzman olan bir psikologdan yardım alması gereklidir. Bu gibi durumlar ile karşı karşıya kalan hastaları için özel tedavi metodları uygulayan uzman hekimler, genellikle çeşitli terapi yöntemleri uygulayarak uzun vadede çözüm yolu sunabilmektedir.

 

Kaynak : https://mcemyigit.com.tr/basarisizligin-5-nedeni/

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.11.2023 - Güncelleme: 29.11.2023 15:19 - Görüntülenme: 100
  Beğen | 0  kişi beğendi